X Games-sirkuset inntok Norge og Oslo for første gang i 2016. Etter at internasjonale snowboardstjerner som Terje Håkonsen og Ali Fakkle hadde jobbet i mange år med å få showet til å sette også Norge på plakaten. X Games Oslo 2016 ble arrangert fra 24. februar til 28. februar.

I anledning av at X Games første gang skulle avholdes i Norge, ble det for første gang i X Games historie konkurrert i både sommer- og vintergrener på samme tid. Dermed kunne tilskuere og deltakere se frem til både Big Air og SuperPipe for ski og snowboard, i tillegg til at man fikk Street med skateboard. Totalt var det 126 deltakere under arrangementet i Oslo. For at flest mulig tilskuere skulle få glede av det enorme showet, ble det avholdt på tre ulike plasser over hele Oslo. Big Air ble lagt til Sirkustomta vis-à-vis Tøyenparken, SuperPipe ble organisert på Wyllerløypa i Oslo Vinterpark på Tryvann og alle tilhengere av Street kunne glede seg over et flott show i Skur 13 på Filipstad. Som alltid når X Games inntar en by, er det stort show og det hele avsluttes med en gratiskonsert for alle deltakere og besøkende. Under 2016 arrangementet sto blant annet Unge Ferrari, Philip Emilio, Arif og Alan Walker på scenen, før det hele ble avsluttet av amerikanske Yelawolf som headliner.

 

Norske vinnere

Som alle hadde håpet på, markerte de norske rytterne seg sterkt på hjemmebane. Tiril Sjåstad vant gull i Big Air ski og fikk like godt selskap av Johanne Killi Christiansen på andreplass. Kjersti Østgaard Buaas, en av Norges beste og mest erfarne kvinnelige snowboardere gjennom tidene, avsluttet et flott X Games, sett med norske øyne, da hun hoppet inn til bronse i Big Air siste dagen.  

 

X Game 2017

I følge ryktene ble stevnet i Oslo en kjempesuksess også fra arrangørens side og det er snakk om at sirkuset kommer tilbake, både i 2017 og 2018.

 

X Games på tv

X Games er et årlig ekstremsportarrangement som er regissert, produsert og sendt av ESPN. Dekningen er også vist på ESPNs søsterkanal ABC. X Games ble første gang avholdt sommeren 1995 i Newport, Rhode Island. Deltakere konkurrerer om å vinne bronse-, sølv- og gullmedaljer, samt betydelige premiepenger.

 

Konkurransen er kjent som stedet hvor utøvere viser frem sine nyeste triks, som Tony Hawk’s 900 i skateboarding, Travis Pastrana’s dobbelte backflip i freestyle motocross, Heath Frisbys første snøscooter backflip og Torstein Horgmos første trippelcork i en snowboardkonkurranse. Samtidig med konkurransen er det alltid “X Fest”, en sport- og musikkfestival, som tilbyr live musikk fra lokale og internasjonale artister.

 

X Games fikk tidlig stor medieeksponering på grunn av deres store sponsorer, idrettsutøvere i verdensklasse og nye triks som aldri før var sett i konkurranser. Eller som Journal of Sport Management sa det i 2006: “X Games er et unikt arrangement som samler Generasjon X og Generasjon Y, de to demografiene mest verdsatt av markedsførere på et og samme sted, til samme tid. Dette gir selskaper en enorm markedsføringsmulighet mot den bestemte demografiske gruppen. Dette gjør X Games til et av de største og mest kostbare sportsarrangement i verden for sponsorer”.

 

Ifølge ESPN, var det under det første Winter X Games i 1997 38.000 tilskuere på det firedagers lange arrangementet. I 1998 falt oppmøtet til 25.000 tilskuere, men bare to år senere, mye takket være en enorm markedskampanje, var besøkstallene imponerende 83.500 personer under Winter X Games East Coast. X Games og Winter X Games,har siden vokst, både i antall besøkende og deltakere. I dag er X Games verdens største sportsarrangement for ekstremsport.

 

Anti-doping kritikk

X Games har aldri utført dopingtester på sine deltakere og har således i alle år mottatt krass kritikk fra World Anti-Doping Agency og den Olympiske komite.