VM i snowskate er et uoffisielt mesterskap som finner sted hvert andre år. VM i snowskate ble første gang arrangert i USA i 1996. Siden har det vært organisert i flere land verden over. Sporten er ikke godkjent av noe nasjonalt eller internasjonalt forbund og arrangeres utelukkende av ildsjeler som elsker sporten. Mange mener snowskating burde være en offesiell gren og godkjent av de ulike forbundene da det tross alt er grunnlaget for dagens snowboard. Andre på sin side, mener sporten skal forbli en undergrunnssport, da forbund betyr regler og restriksjoner som vil skade sporten.

 

Hva er en Snowskate?

En Snowskate er en hybrid av et skateboard og et snowboard, hovedsakelig ment å tillate ryttere en større grad av frihet til å utføre triks. Brettet finnes i en lang rekke varianter, avhengig av produsent og triks som skal utføres.

 

Historie og design

Det første snowskatebrettet i historien var Snurfer brettet som kom i 1964. Snurfer anses å være det første snowboardet som noensinne hadde suksess på det åpne markedet, men det er mer riktig å kalle det verdens første snowskate, da brettet ikke hadde noen bindinger. Det er Joshua Luther som har fått æren av å komme opp med navnet snowskate, da han benyttet brettet til å komme seg gjennom Chicagos gater en vinterdag i 1967. Rundt 1970 ble et produkt som ble kalt “Snow Skate” solgt i lokale leketøy- og sportsbutikker over store deler av USA. Det lignet dagens moderne Fuse snowskate. Brettet hadde to korte skilignende deler, som ved hjelp av stropper ble festet til skateboardet og tillot dermed skatere å bruke brettet sitt også på vinterstid. Etter at “Snow Skate” kom på markedet og oppnådde relativt gode salgstall, kom flere produsenter på markedet og man fikk brett som Skeeter og Snodad. Brettene varierte i design og lengde. Skeeter brukte to ski, mens Snodad brukte fire ski med stålkanter slik man ser på moderne brett i dag. Skeeter var mer ment for triks, mens Snodad var brettet for dem som ønsket å oppnå hastighet. Snodad ble på ingen måte en stor suksess, mye grunnet at brettet kom på et tidspunkt der selskapet PNW, som utviklet det, opplevde store økonomiske problemer og måtte legge ned ikke lenge etter lansering av brettet. Snodad anses i dag av mange som gudfaren av Snowskate.

 

Moderne Snowskatebrett

Snowskate er i dag etter mange år med utvikling tilgjengelige i fire varianter. Single deck varianten med bare en ski. Bideck varianten med to ski, 4×4 varianten og en egen powerskate for utfor. Alle moderne snowskatebrett har i dag en overflate som enten er vannavstøtende eller ruglete for ekstra grep.

Single deck

Single deck snowskate er vanligvis laget av laminert tre med en plastbunn eller komplett av solid plast. Under brettet er det riller, normalt mellom fem og syv stykker for økt kontroll. Single deck snowskate brukes både til offpist-løyper og skateparker. Brettet er det mest anvendelige av alle snowskatebrett, men det er sjelden tillatt for bruk i bakker som er åpne for allmennheten. Single deck snowskate slik vi kjenner dem i dag kom første gang på markedet i 1988. Den gang utviklet og produsert av Premier Snowskates og markedsført av Andy Wolf, tidligere medlem av Nitro snowboards team. I dag er de største produsentene Ambition Snowskates, Icon Snowskates og Premier Snowskates

 

Da single deck snowskates kom i 1988, ble de raskt enormt populære over hele USA. I løpet av bare få år åpnet en rekke skianlegg sine egne skateparker for de som kjørte snowskates. Da dagens snowskate for fullt gjorde sitt inntog på markedet på midten av 1990-tallet, var de fleste skateparkene i USA lagt ned og snowskating gikk over til å bli en ren undergrunnssport.