Tryvann har i alle år vært et av de mest brukte friluftsområdene i Oslo. Den lille innsjøen og det flotte turområdet ligger like nord for Oslo sentrum, like ved den verdenskjente Holmenkollen. Fra Tryvann ligger hele Nordmarka åpen for alle turglade mennesker. Sommer som vinter er det full aktivitet i området. På sommerstid er området mye brukt av turgåere og syklister, mens det på vinterstid er skiløperne som koser seg her. Kommunen har ansvar for skiløypene og her finner man mer enn 12 mm preparerte, flombelyste skispor, som fritt kan benyttes av allmennheten. Ved parkeringsplassen på Tryvann, finner man blant annet restaurant og utleie av ski og sykkel.

 

Tryvann vinterpark

For lokalbefolkningen i Oslo og området rundt, er Tryvann ensbetydende med ski og moro.

Alpinanlegget Tryvann vinterpark åpnet første gang sine dører i 1931. Den gang ble anlegget kalt Tryvannskleiva og besto av en bakke med en skiheis. Siden åpningen i 1931 har anlegget vært gjennom flere betydelige utbygginger. Anlegget har vært i både kommunalt og privat eie gjennom årene, men i dag er det Tryvann Vinterpark som eier og drifter anlegget, som kan friste med hele 18 bakker, 11 skiheiser, restaurant, kafe og utleie av ski og utstyr. Anlegget har også egen akebakke og skiskole. Anlegget nyter godt av å være flombelyst og i likhet med langrennsløypene er anlegget åpent til klokken 22.00 hver kveld. Totalt dekker alpinanlegget hele 9,6 km terreng. Den største bakken ved Tryvann vinterpark er 1.400m lang og har et fall på 381 meter. I tillegg til flotte alpinbakker og kilometervis med langrennsspor, finner man også en egen terrengpark for alle som foretrekker snowboard. Parken har både bokser, jib-funksjoner, fullskala halfpipe og en rekke hopp. Parken har flere ganger vært vertskap for både nasjonale og internasjonale konkurranser.

 

Tryvannstua

Tryvannstua ble satt opp av en gruppe frivillige som ofte benyttet seg av Tryvann som turområde. Hytta, som ble satt opp med runde tømmer for at den skulle bryte så lite som mulig med terrenget, ble satt opp etter en stygg storm i 1930. Uværet forårsaket enorme ødeleggelser over et område på 7000 m3 og så mange som 3000 trær ble revet ned. Etter stormen var det mange som mente at det bare var flaks som hadde gjort at menneskeliv ikke hadde gått tapt. Med støtte fra Oslo kommune, gikk en gruppe frivillige i gang med å bygge hytta, som skulle sørge for trygt skydd om noen skulle befinne seg i området når uværet satte inn. Hytta, som i stor grad ble bygd av trær som falt i stormen, har flere ganger siden blitt påbygd og i dag er det både kafe, toalett og peis i stua. I anledning verdenscupen som ble avholdt i Oslo og Holmenkollen i 1966, ble Tryvannstua renovert og utvidet for siste gang. Stua er i dag meget godt besøkt og har kapasitet til 175 personer.

 

Russefest på Oslos tak

Siden 1980 har det årlig vært avholdt et enormt russetreff på Tryvann. Tryvannfestivalen, som organiseres av russestyrene i Oslo, Akershus og Bærum, tiltrekker seg mer enn 30.000 russ over 4 dager. Festivalen startet som et lukket arrangement for årets russ, men de siste årene har festivalen vokst seg større og det ble i 2011 bestemt at man skulle gjøre festivalen åpen for alle.

 

Tryvannstårnet

Tryvannstårnet er et 118 meter høyt fjernsynstårn som ligger 529 meter over havet på toppen av Tryvannshøyden. Tryvannstårnet ble bygget i 1962 og har et observasjonsdekk på 60 meter, som er åpent for publikum. Om man er heldig med værforholdene kan man på en fin dag se helt over grensen mot Sverige og Gaustatoppen. Observasjonsdekket ble stengt i 2005 på grunn av nye brannforskrifter som ville ha krevd dyre modifikasjoner. Grunnet redusert besøkstall ble det funnet at arbeidet ikke ville lønne seg.