Snowboard, eller snøbrett som det noen ganger kalles i Norge, kom til landet på slutten av 1970-tallet. De første brettene, som het “Snurferen”, var å finne i norske butikker rundt årsskifte 1977-1978. Brettet ble ingen stor suksess, men det startet en subkultur hvor skatere og surfere på vinterstid tok til fjellet på i stor grad hjemmelagde brett. Denne subkulturen vokste først frem i Oslo og Molde, før den raskt spredte seg over store deler av Norge. Brettene var i liten grad tillatt i alpinbakker, så utøverne kjørte stort sett offpiste eller i egenpreparerte bakker.

 

Great White og Mad Rabbit

Inspirert av blant annet plastbrettet “Skiboard” ble det bygget med blant annet vannskibindinger slik at det ble mulig å ha en viss kontroll, startet Tor Bækkelund, tidligere president i NSBF, produksjonen av epoxy-brettene i Molde i 1981. I 1982 laget de 35 “Great White” snøbrett i Molde. I Oslo var det Anders Wittusens snøbrett “Mad Rabbit” og “Utopia” som dominerte. Wittusen var del av skateboardmiljøet og produserte rundt 200 brett i en varmepresse i sin egen stue. Disse brettene hadde swallowtail og hadde blant annet avknekte hyller som finner for styring. Etter hvert fikk de også plastplater skåret ut etter samme prinsipp som moderne freestylebindinger med tå, ankelbøyle og hælkappe. Anders Wittusen la også stor vekt på design av sine snowboard og skateboard. Både Wittusen og Bækkelund forsøkte å få i gang samarbeid med norske skiprodusenter, men uten hell.

 

Ikke tillatt i Norge

Frem til midten av 1980-tallet var snøbrett forbudt i alpinanlegg i Norge, men etter hvert skjønte anleggene at det var penger å tjene på snøbrett og de fleste anlegg har i dag egne områder tilrettelagt for snøbrettryttere.

 

NM i Snowboard

Norges Snowboardforbund (NSBF) ble stiftet i 1987. Det er tilsluttet Norges idrettsforbund og ble i 1991 også tilknyttet World Snowboarding Federation. I 1988 var det klart for Norges aller første NM i Snowboard. Arrangementet ble avholdt på Tryvann i Oslo og til start stilte 28 ryttere. De fleste var fra Sør-Norge, men det var også en deltaker fra Nordland, to fra Trøndelag og 7 ryttere fra Møre. Under det aller første NM, konkurrerte rytterne i grenene halfpipe og big air. Siden det første stevnet vokste snowboard i Norge utrolig raskt. Takket være en stor innsats fra ildsjeler i NSBF og en rekke lokale ryttere over hele Norge, ble det startet nye snowboardklubber over hele landet. I dag er det over 60 snowboardklubber, med over 5000 medlemmer i Norge, alle tilknyttet NSBF. NM i snowboard består i dag av en rekke forskjellige events som avholdes i løpet av vintersesongen. Det konkurreres i både halfpipe, big air, snowboardcross og slopestyle. NM arrangeres både som industrievents og som markedsarrangement. Rankingen er alltid den samme og dommere, godkjenning av løyper, sikkerhet etc, er det alltid Norges Snowboardforbund som står for. I Norge er det snowboard NM i tre ulike klasser, ut fra kjønn og alder.

 

Ønsker din klubb å være vertskap for NM?

Alle som ønsker å være vertskap for NM, enten det er en klubb eller industri, kan kontakte Snowboardforbundet for mer informasjon om hvordan man går frem.

 

NSBF

Formålet med NSBF er å organisere og fremme snowboard som idrett i Norge og internasjonalt. NSBF er aktive på alle nivåer og samarbeider tett med klubber over hele Norge. NSBF er også Norges eneste offisielle representant for norsk snowboardsport i utlandet. I følge NSBFs forskrifter, skal forbundet jobbe for å skape et positivt nærmiljø over hele landet og fremme snowboard som en allsidig sport for alle personer, uansett alder og funksjonsnivå. Snowboard har de siste 20 årene hatt en enorm vekst i Norge og ved siden av store nasjoner som USA og Canada, er norske utøvere blant de beste og mestvinnende i verden.