De siste 20 årene har man sett en kraftig økning i antall julemarkeder over hele verden. Historisk sett var julemarked bare vanlig i Tyskland og sentral-Europa, men i dag finner man dem så langt nord som i Norge, så langt sør som i Sydney, Australia, og alle steder innimellom. Et land som lenge sto i mot utviklingen, var Portugal, hvor markeder i seg selv har vært en naturlig del av det daglige livet gjennom mange hundre år. Alle byer og landsbyer har sine egne daglige eller ukentlig markeder, men julemarked er ikke noe portugiserne har vært vant med.

 

Dette har dog endret seg de siste fem årene og i dag kan man finne flotte markeder over hele landet. De kan på ingen måte måle seg med hva man finner i Tyskland, Østerrike, eller England, hvor slike markeder har en mye lengre tradisjon, men sakte men sikkert har tradisjonen fått fotfeste og selv om markedene er langt mindre enn andre steder i Europa, har de sin helt egen sjarm. Portugal har en rekke flotte juletradisjoner og det er et flott land å besøke hele året, inkludert i desember. Det sagt, er du på utkikk etter tradisjonelle julemarkeder er det nok bedre å besøke landene vi allerede har nevnt.

 

Sol og sommer hele året

En av de viktigste grunnene til at Portugal ikke har de samme juletradisjonene som man finner i andre europeiske land, er deres gode klima. Her er det verken mørkt eller spesielt kaldt i desember og det har derfor aldri vært nødvendig med en måned full av lys i gatene og varme drikker servert på alle gatehjørner. I tillegg har ikke landet tradisjon for lange juleferier. I Portugal starter ikke julen for vanlige folk før den 24. desember og den 26. er de aller fleste tilbake på jobb.

 

Gjennom den siste finanskrisen gikk det hardt for seg i Portugal og en rekke kommuner over hele landet måtte spare enorme summer ved å blant annet kutte ut julelys og julegran. Ettersom landet har jobbet seg gjennom krisen på en suksessfull måte, har man sett at nettopp julefeiringen igjen er tilbake i gatene. Bare i Lisboa vil kommunen bruker over 15 millioner kroner på lys, og langs den vakre Algarvekysten forventer kommunene å bruke over 20 millioner kroner på å bringe julestemning til både innbyggere og besøkende.

 

Portugal har de siste årene opplevd en markant økning i antall besøkende og byer som Lisboa, Porto, Tavira og Lagos melder alle om sterke besøkstall. Et godt klima, fantastisk mat, 300 soldager i året og flere av de aller beste casinoene i Europa er alle faktorer som lokker reisende til det vakre landet. Portugal er det beste av flere verdener og mens familien koser seg ved bassenget, kan far ta seg en runde på golfbanen eller teste ut lykken på de beste spilleautomatene eller rundt pokerbordet.

 

Julemarked fra Lisboa til Monte Gordo

Leter du etter en litt annerledes oppkjøring til jul, er de beste byene i Portugal Lisboa, Porto, Albufeira, Lagos og Tavira. Alle disse byene har sine egne spesielle julemarkeder hvor tradisjonell portugisisk mat og kultur står i fokus. En av de aller største fordelene med markeder i Portugal er at de er tro til portugisiske tradisjoner og siden dette fortsatt er en relativt ny tradisjon i mange byer, er markedene relativt små og langt mer sjarmerende enn det man ofte finner på de større markedene hvor man står som sild i tønne. For reisende fra Norge er det markeder på Algarve og i Lisboa som er enklest å reise til. Det er ikke like mange flyvninger fra Oslo på denne tiden av året, men både SAS og Norwegian har ukentlige flyvninger.

 

En annen mulighet er at man reiser til London først. Da kan man få med seg både de enorme markedene i London før man ringer inn julen på stranden i Portugal med små sjarmerende markeder.